Please wait..
ManşetÖğretmen Haber

20 Yılını Dolduran Öğretmenler Bu Yıl Başöğretmen Oluyor!

Yeni Öğretmenlik Meslek Kanununda da ifade edilen 20 yılını dolduran öğretmenlerin başöğretmen olabilmesinin yolu açıldı.

TBMM’de kabul edilen kanuna göre 20 yılını dolduran öğretmenler başöğretmen olabilecek. Ancak bu yıl geçerli olacak. Örneğin 2 yıl sonra 20 yılını dolduran öğretmen başöğretmen olamayacak. Bu maddenin her yıl geçerli olacak şekilde değiştirilmesi için dava açılması bekleniyor.

20 yılını dolduran öğretmenlerin başöğretmen olabilme şansı TBMM’de kabul edilen yeni öğretmenlik meslek kanunu teklifi ile onaylanmış oldu. Maddeye göre 20 yılını dolduran öğretmenler başvuru yapıp eğitimi aldıklarında başöğretmen olabilecekler.

Sebebi ise 2005 yılında yapılan uzman öğretmenlik sınavına girememiş olmaları ve bu eski kanunla asla başöğretmen olamayacak olmaları. Ancak disiplin cezası alan öğretmenler için de ayrı bir düzenleme gerekiyor. Çünkü başöğretmenlik başvurusu yapamayacaklar.

GEÇİCİ MADDE: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan öğretmenler 20 yıllık çalışma süresini tamamlamaları hâlinde doğrudan başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecekler ve bu durumda olanlar için “Uzman öğretmen olarak en az on yıl hizmeti olmak” şartı aranmayacak.

Yorumumuz:

Örneğin meslekte 22 yıllık olan bir öğretmen uzman olmadan direkt başöğretmenlik başvurusu yapabilecek. Öğretmenlikte 19 yıl ayrıca 2 yıldır uzman öğretmen olanlarda direkt başöğretmenlik başvurusu yapabilecek. Burada öğretmenlikte veya öğretmenlik + uzmanlıkta toplamda 20 yılını tamamladıysa direkt başöğretmenlik başvurusu yapma hakkı olacak.

Yeni ÖMK TBMM teklifi TBMM’den veri alındığında ilk olarak MEMUR MEDYA’da olacak.

 

 

Başa dön tuşu