EkonomiManşet

Nobel kazanan Daron Acemoğlu’dan asgari ücret yorumu!

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, geçen yıl Türkiye ekonomisi ve asgari ücret üzerine yaptığı çarpıcı açıklamaları yeniden gündeme geldi.

Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisine ve asgari ücrete dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

MIT’de en yüksek fahri unvan olan Enstitü Profesörlüğü sahibi Acemoğlu, geçen yıl İpek Özbey ile yaptığı söyleşide, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına değinerek asgari ücret tartışmalarına önemli bir bakış açısı sundu.

Türkiye’nin iki büyük ekonomik problemi var!

Acemoğlu’na göre, Türkiye’nin iki büyük ekonomik problemi var: Birincisi, asgari ücretin gelir dağılımına göre çok yüksek olması. Bu nedenle, çalışanların %50’si asgari ücretle geçinmeye çalışıyor ve orta sınıf neredeyse yok olmuş durumda. Ancak asgari ücretin reel değeri göz önünde bulundurulduğunda, bu gelir yine de yetersiz kalıyor, fakirliğin sadece biraz üstünde yer alıyor. Acemoğlu, Türkiye gibi bir ekonominin sadece asgari ücreti artırarak fakirlikten kurtulamayacağını belirtti.

Asgari ücret yetersiz!

Acemoğlu’nun açıklamalarında dikkat çektiği temel sorun, Türkiye’deki üretim ve verimlilik eksikliği. Türkiye’deki sanayi ve ekonomik sistemin yeterince üretken olmadığını vurgulayan Acemoğlu, ülkede yarıdan fazlasının asgari ücretle çalışmasının gelir dağılımındaki eşitsizlikten kaynaklandığını söyledi. Yüksek asgari ücret, ortadan kaybolan orta sınıfın bir işareti olarak değerlendirilirken, bu ücretin reel anlamda yine de yetersiz olduğunu ifade etti.

Asgari ücreti artırmak çözüm mü?

Acemoğlu, Türkiye’nin üretkenlik sorununu şu şekilde açıklıyor: Şirketler yeterince verimli çalışmıyor, çünkü ülkede bozuk kurumlar ve yanlış teknoloji kullanımı var. Teknolojiye yeterli yatırım yapılmıyor ve insan kaynakları zayıf kalıyor. Bunun temel nedeni yine bozuk kurumlar ve yetersiz eğitim sistemi. Acemoğlu’na göre, Türkiye’nin fakirlikten çıkması sadece asgari ücreti artırmakla mümkün değil; esas çözüm, üretkenliği ve verimliliği artırmaktan geçiyor.

Başa dön tuşu