Please wait..
GündemManşet

Beslenmeyle İlgili Yanlış Biliyormuşuz! Sağlığı Etkiliyor!

Beslenme alışkanlıklarının sağlığımız üzerinde etkileri uzmanlar tarafından zaten açıklanıyor.

Öyle bilgiler var ki doğruluğu onaylanmamış ve internette hızla yayılıyor. Bu haberimizde sizlere beslenme ile ilgili yanlış bilinen efsaneleri anlatacağız.

1. Efsane: Yumurtalar Kolesterolünüzü Yükseltir

Gerçek: Yumurta sarısı kolin ve D ve B12 vitaminleri gibi besinler açısından zengindir. Daha önce düşünüldüğü gibi kan kolesterolünü önemli ölçüde etkilemiyor.

2. Efsane: Günde 8 Bardak Suya İhtiyacınız Var

Gerçek: Sıvı ihtiyacı kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Su alımınızı belirli kurallar yerine susuzluğunuza ve besin kaynaklarınıza göre ayarlayın.

3. Efsane: Kahvaltı Günün En Önemli Yemeğidir

Gerçek: Kahvaltıyı atlamak veya ertelemek (aralıklı oruç tutmakta olduğu gibi) bazı insanların açlığı düzenlemesine ve enerji seviyelerini korumasına yardımcı olabilir. Önemli olan ne yediğinizdir, zaman değil.

4. Efsane: Kaloriler Eşittir

Gerçek: Kalorilerin kaynağı önemlidir. 300 kalori brokoli, vücudunuzu 300 kalorili dondurmadan çok farklı bir şekilde etkiler, doygunluğu, kan şekerini ve besin alımını etkiler.

5. Efsane: Karbonhidratlar Düşmandır

Gerçek: Kalite önemlidir. Tatlı patates ve kinoa gibi kompleks karbonhidratlar dengeli bir diyetin önemli bir parçası olabilir. Sorunlara yol açan şey işlenmiş, basit karbonhidratlardır.

6. Efsane: Metabolizmayı Artırmak İçin Her 2-3 Saatte Bir Yemek Yemeniz Gerekiyor

Gerçek: Sık öğünler metabolizmayı daha az öğünden daha fazla artırmaz. Daha önemli olan, hedeflerinize göre toplam kalori alımı ve besin zamanlamasıdır.

7. Efsane: Kırmızı Et Sağlığınıza Zararlıdır

Gerçek: Kaliteli kırmızı et besin açısından yoğun olup, protein, demir ve B vitaminleri açısından zengindir. Sorun işlenmiş etlerde veya aşırı tüketimde ortaya çıkıyor.

8. Efsane: Kolesterol Zengini Gıdalar Kalp Hastalığına Neden Olur

Gerçek: Diyet kolesterolünün çoğu insanda kan kolesterolü üzerinde çok az etkisi vardır. Kalp hastalıklarının temel nedeni kolesterol değil, inflamasyondur.

9. Efsane: Tuz sizin için zararlıdır

Gerçek: Aşırı sodyum zararlı olabilir, ancak birçok kişi yeterli miktarda kaliteli tuz tüketmiyor. Himalaya veya deniz tuzu gibi doğal tuzlar elektrolit dengesini ve genel sağlığı destekleyebilir.

10. Efsane: Tüm Bitki Bazlı Diyetler Daha Sağlıklıdır

Gerçek: Kötü hazırlanmış bir bitki bazlı beslenme diğer tüm beslenme düzenleri kadar sağlıksız olabilir. Bu yaşam tarzını seçiyorsanız, besin değeri yüksek, bütün bitkisel gıdalara odaklanın.

11. Efsane: Organik Daha Sağlıklı Demektir

Gerçek: Organik abur cuburlar da abur cuburdur. Organik meyve ve sebzeler pestisit maruziyetini azaltabilir ancak bu, gıdanın otomatik olarak sağlıklı veya besin açısından zengin olduğu anlamına gelmez.

12. Efsane: Yağ Sizi Şişmanlatır

Gerçek: Avokado, zeytinyağı ve kuruyemişlerde bulunan sağlıklı yağları tüketmek aslında kilo kaybını destekleyebilir ve kalp sağlığını destekleyebilir. Aşırı yağ depolanmasına yol açan şey rafine karbonhidratlar ve şekerlerdir.

13. Efsane: Tüm Protein Kaynakları Aynıdır

Gerçek: Hayvansal protein eksiksizdir (tüm temel amino asitleri içerir), birçok bitki proteini ise kas büyümesini ve iyileşmesini etkileyen bazı temel amino asitlerden yoksundur.

14. Efsane: Takviyeler Para İsrafıdır

Gerçek: Dengeli bir beslenme olmazsa olmazdır ancak takviyeler, özellikle omega-3 ve D vitamini gibi yalnızca gıdalardan alınması zor olan besin öğeleri açısından beslenme boşluklarını doldurabilir.

15. Efsane: Gıda Piramidi En Uygun Beslenme Rehberidir

Gerçek: Orijinal gıda piramidi, obezite salgınına katkıda bulunan yüksek karbonhidrat ve düşük yağ alımını teşvik etti. Sağlıklı yağları ve proteinleri vurgulayan daha dengeli bir yaklaşım çok daha iyidir.

 

Başa dön tuşu