Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında dalgalı bir seyir yaşandı. Altının ons fiyatı yüzde 0,1, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,9 artış kaydederken, baz metallerde bakır yüzde 1,6, alüminyum yüzde 1,1, kurşun yüzde 2,6, çinko ise yüzde 0,7 oranında değer kaybetti.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinde daha temkinli adımlar atacağına dair beklentiler, emtia fiyatlarını aşağı yönlü baskılarken, jeopolitik risklerin etkisiyle altın ve Brent petrol yükselişe geçti.
Altın yüzde 0,1 oranında hafif yükseliş yaşarken, paladyum yüzde 5 değer kazandı. Platin yüzde 0,5, gümüş ise yüzde 2 oranında geriledi.
Baz metallerde ise Çin’in ekonomik teşviklerinin beklentileri karşılayamaması, bakır, alüminyum, kurşun ve çinko fiyatlarında düşüşe neden oldu. Nikel fiyatları ise yatay seyretmeye devam etti.
Çinli yetkililerin ekonomiye dair verdiği brifingin, yatırımcılar için yetersiz bulunması ve yeni teşviklerin açıklanmaması, baz metallerde satış baskısını artırdı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun “ekonomik hedeflere ulaşılacak” mesajı piyasaları rahatlatmaya yetmedi.
Enerji grubunda Brent petrol, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin küresel petrol arzını etkileyeceği endişesiyle yüzde 0,9 artış gösterdi. Ancak doğal gaz fiyatları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle yüzde 7,9 oranında düştü.
Tarım grubunda ise genel olarak düşüşler hâkimdi. Chicago Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları yüzde 1,6 artarken, mısır yüzde 2,1, pirinç yüzde 0,7, soya fasulyesi yüzde 3,2 oranında geriledi. Şeker yüzde 3,7, kahve yüzde 1,9, pamuk yüzde 0,8 oranında değer kaybederken, kakao yüzde 9,8 oranında yükseldi.
Dünya buğday üretim tahminlerindeki düşüş buğday fiyatlarının artmasına yol açarken, pirinç fiyatlarındaki gerileme, dünya genelinde artan pirinç üretimi beklentisiyle gerçekleşti.