Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından yapılan Eylül 2024 verilerine göre, Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırları rekor seviyelere ulaştı. BİSAM’ın hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık harcama 20 bin 478 TL’yi buldu. Bu tutar, yalnızca ailenin temel gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik minimum harcama olarak belirlendi. Eğitim, sağlık, barınma gibi diğer ihtiyaçlar da eklendiğinde, yoksulluk sınırının 70 bin 835 TL’ye ulaştığı ortaya çıktı.
Tek Başına Yaşayan Bir Memur İçin Durum Nasıl?
BİSAM’ın raporuna göre, tek başına yaşayan bir memurun sadece beslenme değil, barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için ise en az 32 bin 933 TL’ye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, yalnız yaşayan bir memur için yoksulluk sınırı da bu tutarda tespit edildi.
Açlık ve Yoksulluk Sınırları Açığa Çıktı!
Aile bazında yapılan hesaplamalara göre, bir yetişkin erkeğin sağlıklı beslenmesi için aylık 5.718 TL harcama yapması gerekiyor. Yetişkin bir kadının aynı harcama için 5.445 TL, 15-18 yaş arası bir gencin 5.716 TL ve 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 3.609 TL harcaması öngörülüyor. Ailenin toplam sağlıklı beslenme maliyeti, sadece gıda için 20 bin 478 TL olarak hesaplandı. Ancak eğitim, sağlık, barınma ve ulaşım gibi diğer zorunlu harcamalar eklendiğinde, bir ailenin aylık toplam masrafı 70 bin 835 TL’ye ulaşıyor.
En Büyük Gider Maddeleri Neler?
Açıklamada, günlük harcamalar incelendiğinde, meyve ve sebze grubunun 197.05 TL ile en yüksek maliyeti oluşturduğu belirtildi. Süt ve süt ürünleri için günlük 185.5 TL harcanırken, et, tavuk ve balık grubu için ise minimum 132.56 TL harcama gerektiği vurgulandı. Ekmek için harcama 57.11 TL, yumurta için 12.08 TL, şeker ve tatlı ürünleri için ise 15.74 TL olarak hesaplandı.
Harcamaların dağılımına bakıldığında, sepetin en büyük kısmını %28.9 oranıyla meyve ve sebze grubu oluştururken, süt ve süt ürünleri %27.2 ile ikinci sırada yer aldı. Et, yumurta ve baklagillerin payı %26.1, ekmek ve makarna grubunun payı %10.6, diğer gıda harcamalarının payı ise %7.3 oldu