Please wait..
Kamudan HaberManşet
Trend

Milyonlarca memur ve emekliye müjde gibi haber! Maaş hesabında mahkemeden dikkat çeken karar!

Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği bir karar, milyonlarca emekli ve çalışanın yüzünü güldürdü. TÜİK'in enflasyon hesaplamalarının doğruluğu konusunda şüpheler taşıyan Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz'in açtığı davada, mahkeme TÜİK'ten tüm bilgi ve belgelerini sunmasını istedi. Bu karar, TÜİK'in enflasyon hesaplamalarının şeffaflığını sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) enflasyon hesaplamasında kullandığı tüm bilgi ve belgeleri sunması için 30 gün süre tanıdı. TÜİK, bu süre içinde yanıt vermezse cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.

TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyon oranları nedeniyle maaşları eriyen milyonlarca emekli ve çalışanın beklediği karar geldi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından TÜİK aleyhine açılan davayı ele alan Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten enflasyon hesaplamalarına dair tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasını istedi.

TÜİK’e 30 Günlük Savunma Süresi

Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararla TÜİK’e savunma yapması ve enflasyon hesaplamalarında kullandığı belgeleri sunması için 30 günlük bir süre verdi. Davacı Seyfettin Çilesiz, bu gelişmeyi “Emekli ve çalışanlar için müjdeli haber” olarak duyurdu. Çilesiz, maaş zamlarında kullanılan enflasyon oranlarının gerçek enflasyonun altında kaldığını savunarak TÜİK’ten yeniden bir hesaplama yapılmasını talep etmiş, cevap alamayınca da kuruma dava açmıştı.

Mahkeme, TÜİK’in 30 gün içerisinde tüm iddialara yanıt verecek şekilde detaylı bir açıklama yapmasını ve dava konusu işlemlerle ilgili tüm bilgi ve belgeleri sunmasını istedi. Eğer TÜİK, bu sürede gerekli belgeleri sunmazsa, mahkeme mevcut bilgi ve belgelere dayanarak karar vereceğini belirtti.

Anayasal Suç Uyarısı

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in mahkeme kararını yerine getirmemenin anayasal bir suç olacağını belirtti. Gündoğan, TÜİK çalışanlarının bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Ayrıca, TÜİK’in enflasyon hesaplamasında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişiler tarafından inceleneceğini de vurguladı.

Mahkemenin verdiği bu karar, milyonlarca emekli ve çalışanın maaş zamlarında kullanılan enflasyon hesaplarının yeniden gözden geçirilmesine kapı aralayabilir.

Başa dön tuşu