GündemManşet

TBMM’nin gündeminde bu hafta hangi konular var?

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek? Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta oldukça yoğun bir gündemle karşı karşıya. Tüketici haklarından yargı reformuna, ekonomik düzenlemelerden güvenlik konularına kadar geniş bir yelpazede konular ele alınacak. İşte detaylar:

Genel Kurul, 15 Ekim Salı günü çalışmalarına başlayarak, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, ve 9. Yargı Paketi ve bazı diğer kanunlarda değişiklik öngören teklifi görüşecek.

Bu düzenleme, kredi sağlayanlar ile tüketiciler arasında yapılan sözleşmelerin dijital ortamda, elektronik cihazlar üzerinden, kimlik doğrulama yöntemleriyle gerçekleştirilebilmesine imkan tanıyacak.

Ayrıca, doğrudan satış sistemine dair düzenlemelerle tarafların hak ve sorumlulukları daha net hale getirilecek. Ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalar konusunda uzlaşma mekanizması da devreye alınabilecek.

Yurt içindeki pazar yerlerinin rekabet gücünü artırmak, yurtdışından gelen rakiplere karşı koruma sağlamak, istihdamı büyütmek ve daha fazla işletmenin ihracat yapmasını teşvik etmek amacıyla çeşitli destek önlemleri hayata geçirilecek.

9. Yargı Paketi

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren teklifi yakında görüşmeye başlayacak.

Bu pakete göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Ayrıca, hakim ve savcı yardımcılığı mülakatına çağrılacak aday sayısı artırılarak, ilan edilen kadronun bir katı fazlası aday mülakata davet edilecek.

Trafikten men edilen, buluntu olarak alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan araçların yediemin otoparklarında satışına dair yeni düzenlemeler yapılacak.

Sesli, yazılı veya görüntülü yollarla işlenen hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak, ön ödeme kapsamına alınacak. Şikayete tabi hakaret suçlarında şikayet süresi, olayın gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla iki yıl olacak.

Ayrıca, arabuluculuk eğitimi almış ve 20 yıl mesleki kıdeme sahip olan kişiler, yazılı sınav olmadan arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için ise hukuk mezunu olma şartı getirilecek

Lübnan’daki Türk askerinin görev süresi

Genel Kurulun, Lübnan’daki Türk askerinin görev süresini bir yıl daha uzatmayı öngören tezkereyi de görüşmesi bekleniyor.

Aynı zamanda, TBMM ihtisas komisyonları gündemlerindeki konularla ilgili çalışmalar yapacak. Bu kapsamda Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kaynaklarını artırmayı amaçlayan kanun teklifini ele almaya başlayacak.

Bu teklife göre, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletler ve motor gücü 6 kilovatın altında olan motosikletler, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alınacak.

Ayrıca, insansız hava taşıtları (dronlar), fiyatı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri, sadece eğlence amaçlı motorlu uçan oyuncaklardan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınması planlanıyor.

Tapu ve kadastro işlemlerinde, taşınmaz satışları için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemler için ise işlemi yaptırandan 375 lira katılma payı alınacak.

Kredi kartlarında ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kart sahipleri, her bir kart için yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.

Noterlerde taşınmaz satış işlemleri yapılırsa belirli bir ücret tahsil edilecek; ilk kez tescil edilecek araçlar için 3 bin lira, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerinde 1500 lira, diğer işlemler içinse işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile BDDK sunum yapacak

Dilekçe Komisyonu ve bünyesindeki Türkiye’de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu ayrı ayrı toplanarak önemli görüşmeler yapacak. Alt komisyonda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği yetkilileri sunum gerçekleştirecek.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da kapalı bir oturumda Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Güvenlik Faaliyetleriyle ilgili 2023 yılı raporunu ele alacak. Bu toplantılarda, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkilileri dinlenecek.

AK Parti’nin Kanun Teklifleri Üzerindeki Çalışmaları

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde yeni kanun tekliflerinin hazırlıklarını sürdürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından, istinaf yargılamaları ve noterlik hizmetlerine yönelik 24 maddelik bir düzenlemenin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ayrıca, silah parçalarının (namlu, tetik, ateşleyici) satışı, taşınması veya ülkeye girişine ilişkin hapis cezası öngören bir teklifin de Meclis gündemine gelmesi planlanıyor.

Salı ve çarşamba günleri ise, Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler grup toplantılarını gerçekleştirecek.

Başa dön tuşu