Ekonomi
Trend

Emeklilere Bomba Haber: Maaşlar 4 Bin Lira Birden Düşecek

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, emekli maaşlarıyla ilgili endişe verici bir açıklama yaptı. Karakaş, emekli maaşlarının 4 bin lira kadar düşebileceğini ve mevcut uygulamanın tamamen kaldırılacağını belirtti.

Milyonlarca emekli, Ocak ayında yapılacak zamları beklerken, bu kötü haber erken geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarını etkileyen uygulamanın tamamen kaldırılacağını öne süren Karakaş, 2008 sonrası sigorta girişi olan ve asgari ücretle çalışan emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranlarını hesapladı.

En Düşük Maaş 8 Bin Liraya Düşecek

Karakaş, 2008 yılından sonra sigorta girişi olan emeklilerin maaşlarında ciddi bir düşüş olacağını belirtti. Şu anda en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olduğunu hatırlatan Karakaş, asgari ücretle çalışanların, 20 yıl çalışmaları halinde, devlet yardımı olmadan yalnızca 8 bin lira emekli maaşı alabileceklerini söyledi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Ayrımı Kalkıyor

Emeklilik maaşlarına ilişkin yeni düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Karakaş, 20 yıl çalışarak emekli olan bir kişinin 20 bin TL maaş almasına rağmen sadece 8 bin TL emekli maaşı alabileceğini vurguladı. Yüksek maaşla çalışanların bile emeklilikte, örneğin 30 bin TL maaş bildirenlerin, yalnızca 12 bin TL emekli maaşı alacağını ifade etti.

Mevcut En Düşük Emekli Maaşı Uygulaması Kaldırılıyor

2024’te emekli olacak kişilerin maaşlarının, hesaplama yöntemleri nedeniyle 2025’te emekli olacaklara göre yüzde 30 daha yüksek olacağı öngörülüyor. Bu farkı dengelemek ve emeklilik sisteminin bütçeye olan etkilerini azaltmak için çözümler üzerinde çalışılıyor.

Karakaş ayrıca, mevcut en düşük emekli maaşı uygulamasının kaldırılacağını ve 12 bin 500 liranın altındaki maaşların bu seviyeye tamamlanması uygulamasına son verileceğini belirtti. Yeni düzenlemeyle, prim gün sayıları ve maaşlar arasındaki dengesizliklerin giderilmesi hedefleniyor.

Başa dön tuşu