EkonomiManşet
Trend

ENAG 2024 Eylül Ayı Enflasyonunu Açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'ün resmi verilerinden farklı olarak, eylül ayı enflasyonunda daha yüksek bir artış olduğunu duyurdu. ENAG'ın hesaplamalarına göre, eylül ayında tüketici fiyatları aylık bazda %5,34 oranında yükseldi ve yıllık enflasyon ise %88,63'e ulaştı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Eylül 2024 enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. ENAG’ın açıkladığı verilere göre, eylül ayında enflasyon aylık bazda %5,34 oranında artış gösterdi. Son 12 aylık dönemde ise enflasyon artışı %88,63 olarak hesaplandı.

ENAG’ın bu verileri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) saat 10.00’da açıklayacağı resmi enflasyon rakamlarından önce duyuruldu. Akademisyenler ve ekonomistlerden oluşan bağımsız bir grup olan ENAG, her ay kendi hesaplamaları doğrultusunda enflasyon verilerini yayınlıyor.

Sektörel Artış ve Düşüşler ENAG verilerine göre, TÜİK alt grupları incelendiğinde en yüksek fiyat artışı %10,93 ile “Giyim ve Ayakkabı” kategorisinde oldu. En fazla fiyat düşüşü ise %0,44 ile “Lokanta ve Oteller” kategorisinde kaydedildi.

ENAG, ağustos ayında enflasyonu %3,47 olarak açıklamış, yıllık enflasyonun ise %90,35 olduğunu belirtmişti. Bu verilere göre, enflasyonda yıllık bazda bir miktar gerileme görülse de, tüketici fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor.

Başa dön tuşu