ManşetÖğretmen Haber
Trend

Talip Geylan: Ek Ders Katsayısı Yüzde 100 Artırılmalıdır!

Türk-Eğitim-Sen Genel Başkanı yeni öğretmenlik meslek kanununun görüşülmeye başlanmasıyla taleplerini dile getirdi.

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Yeni Kazanımlar
📌Yıllardır öğretmenlerin kariyer düzenlemesinin sınavla yapılamayacağını dile getiriyor ve hizmet yılının esas alınmasını talep ediyorduk. Kanun teklifinde bu önemli talebimiz karşılık bulmuş ve sınav uygulaması kaldırılmıştır.
📌Sendikamız, 20 yıl ve daha fazla hizmeti olan öğretmenlerimiz için uzman olma ya da bekleme şartı olmaksızın başöğretmenliğe başvurabilsinler teklifini dile getirmişti. Teklifte bu beklentimiz de karşılık buldu. Kademeli olarak 7 yıl devam edecek bu uygulama sayesinde yaklaşık 230 bin meslektaşımız daha başöğretmenlik tazminatından faydalanabilecek.
📌Teklif yasalaştığında, eğitim çalışanlarına şiddete yönelik hadiseler vuku bulduğunda fail hakkında cezalar %50 oranında artırılacak, fail hapisle yargılanacak ve hapis cezaları ertelenmeyecek.
Teklifte yer alan ancak eksik bulduğumuz hususlar:
📌Başta mazeret tayinleri olmak üzere, öğretmenlerin yer değiştirmesine dair düzenlemeler eksik kaldı.
Hizmet puanlarının tespitine dair eksikler giderilmedi.
📌Yönetici görevlendirme süreci mutlaka kanunda yer almalıdır. Keyfiyeti sonlandıran, liyakat ve ehliyete dayalı ve adalet üzerine yürütülen bir yönetici atama sistemi mutlaka kanuni bir güvenceye kavuşturulmalıdır.
📌Başarıyı takdir ve teşvik eden bir ödül sistemi mutlaka kanunla birlikte ihdas edilmelidir.
📌Öğretmenliğin sona erdirilmesi ve hizmet sınıfının değiştirilmesine dair düzenleme, kişisel inisiyatiflere ve özellikle mobbinge meydan vermeyecek şekilde tedbirleri ihtiva etmelidir. Sağlık Kurulu raporu konusu mevzuatta mutlaka yer almalıdır.
📌Genç meslektaşlarımızın adaylık eğitiminin bir karşılığı olmalı, eğitim süresi 3 ayla sınırlı olmalı ve öğretmen adaylarımız 1 Eylül’de göreve başlatılmalıdırlar.
📌Akademi süreci sonucunda sözleşmeli öğretmenlerden mazereti dışında atandığı göreve başlamayan veya göreve başlayıp ayrılanların tekrar akademide hazırlık eğitimine 3 yıllık katılamama süresi 1 yıla indirilmelidir.
Kanun teklifinde yer almayan ancak m

Başa dön tuşu