EkonomiManşet
Trend

Alman finans devinden Türkiye’deki asgari ücretler çalışanların canını sıkacak tahmin

Deutsche Bank'ın son raporu, Türkiye ekonomisi ve özellikle asgari ücret zammı konusunda önemli tespitler ve tahminler içeriyor. Ancak dev bankanın asgari ücrete yapılacak zam konusunda tahminleri, birçok çalışanın moralini bozacak gibi görünüyor. 

İstanbul’da düzenlenen iki günlük toplantıda, Deutsche Bank ekonomistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska, yerel bankalar, finansal kurumlar ve ekonomistlerle bir araya gelerek Türkiye ekonomisine dair çıkarımlarda bulundu.

Enflasyon ve Ekonomi Üzerine Beklentiler

Deutsche Bank ekonomistleri, 2025 yılına kadar enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşmesini beklerken, dezenflasyon sürecinin hala zorlu olduğunu vurguladılar. Enflasyonla ilgili endişeler sürse de, Türkiye’deki ekonomik politikalara duyulan güvenin yüksek olduğunu belirttiler. Enflasyonun 2025 sonunda %45’in altına düşeceği tahmin edilirken, 2024 sonu için enflasyon tahmini %43,9 olarak güncellendi.

Asgari Ücrete Yüzde 25-30 Zam Beklentisi

Raporda, 2025’te yapılacak asgari ücret zammı konusunun enflasyonla mücadelede merkezi bir rol oynayacağı belirtildi. Ekonomistlere göre, asgari ücrete yapılacak zam oranı %25 ile %30 arasında olabilir. Ancak, %30’un üzerinde bir zammın işletmeleri zorlayabileceği ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyebileceği de vurgulandı. Bazı uzmanlar ise maaş zamlarının %20 civarında olacağını ve 2025 ortasında ek bir düzenleme yapılacağını öngörüyor.

TCMB ve Para Politikası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 2025 Ocak ayında faiz indirimine başlayarak faizi %47,5’e çekmesi bekleniyor.

Başa dön tuşu