Kamudan HaberManşet
Trend

Anayasa Mahkemesi’nden KHK ile ihraç edilen memurlara tazminat kararı

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan ve daha sonra başka bir KHK ile görevlerine iade edilen kişilere ilişkin önemli bir karar alındı. Anayasa Mahkemesi, bu kişilerin tazminat talebinde bulunamayacaklarına yönelik düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), OHAL KHK’sı ile görevden alınıp daha sonra iade edilenleri ilgilendiren bu kritik kararı oy birliğiyle aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı kanunun ilgili maddesinde yer alan tazminat talebinin reddini öngören hükmün Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek iptal talebinde bulundu.

Anayasa’ya Aykırı Bulundu

Danıştay’ın iptal talebinde, kamu görevine iade edilenlerin hukuka aykırı bir şekilde görevden alındığına dikkat çekildi. OHAL kapsamında alınan tedbirlerin haksız olması durumunda, zarar gören kişilerin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmalarının engellenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi.

Oy Birliğiyle İptal Edildi

Anayasa Mahkemesi, itirazı değerlendirerek söz konusu düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Kararın gerekçesinde, OHAL KHK’sı ile görevden alınan ve daha sonra OHAL Komisyonu kararıyla görevine iade edilenlerin tazminat talebinde bulunmasının engellenmesini, devletin kişilerin maddi ve manevi haklarını koruma yükümlülüğüyle bağdaşmadığına dikkat çekildi.

Başa dön tuşu