GündemManşet
Trend

Hangi Motosikletler MTV Kapsamına Girecek? İşte Vergi Alınacak Modeller

Ülkemizde son yıllarda hızla büyüyen motosiklet pazarı, yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Savunma sanayii yatırımlarına kaynak yaratmak amacıyla, motor hacmi 100 cc ve altındaki motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alınacak. Bu durum, motosiklet tutkunlarını yakından ilgilendiriyor. Peki Türkiye'de 100 cc altındaki motosiklet pazarında en çok tercih edilen markalar hangileri? Yeni düzenlemeyle birlikte motosikletler ne kadar MTV'ye tabi olacak? İşte detaylar...

Savunma sanayiine katkı sağlamak amacıyla motosikletlerden Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasına yönelik yeni bir düzenleme gündeme geldi. Özellikle motor hacmi 100 cc ve altındaki motosikletler bu vergi kapsamına dahil edilecek. Türkiye’de bu segmentte en çok satan modeller ise merak konusu oldu.

Yeni düzenleme kapsamında, daha önce MTV muafiyeti bulunan 100 cc’nin altındaki motosikletler ve motor gücü 6 kW’ın altında olan elektrikli motosikletler de vergiye tabi olacak. Meclis’e sunulan tasarıyla birlikte, motosiklet tutkunları hangi modellerin etkileneceğini araştırmaya başladı.

Son iki yılda motosiklet pazarında ciddi bir büyüme yaşandı. Satışlar %400 oranında artış gösterirken, 2023 yılında toplam 957 bin 291 motosiklet satıldı. Bu satışların 480 bin 189’u 50 cc motor hacmine sahip ve MTV muafiyetli modellerden oluşuyordu.

Türkiye’de 100 cc altındaki motosikletlerde yerli üreticiler büyük paya sahip. 250 cc ve üstü segmentte ise Japon markası Honda pazar liderliğini sürdürüyor. 100 cc ve altı motosikletlerde özellikle 50 cc’lik scooter modelleri öne çıkıyor. Tayvan ve Kore markalarının da son dönemde pazarda etkili olmaya başladığı görülüyor.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) verilerine göre, Türkiye’de en çok satan 100 cc altı motosiklet markaları ise şu şekilde sıralanıyor:

1- Küba
2- Mondial
3- RKS
4- Arora
5- Yuki

Başa dön tuşu